EN VÄDER-LEK!


Windmill heter det på engelska. En vindkvarn helt enkelt. En kvarn som drivs av vind.  Det känns ju rimligt. Väderkvarn på svenska ... För att det är en kvarn som drivs av ... väder?

Vi vet ju alla att det inte är väder i största allmänhet som driver dessa malverk (det blir dålig fart av ljuv sommarstiltje till exempel, ändå räknas det som väder. Ett vackert sådant til och med). För att det svenska ordet ska bli någorlunda rimligt får vi utgå från att väder innebär ett meteorologiskt tillstånd där någon form av blåst förekommer.

För att bringa klarhet i det hela slogs ordet "väder" upp i en av mina favoritböcker, nämligen min etymologiska ordbok som jag önskade och fick någon julafton i svunnen tid. Där står att läsa att ordet är gemensamt med germanskan och att det på tyska heter "wetter",  på engelska "weather" och att det bla bla bla kommer av en indoeuropisk ordgrupp med grundbetydelsen "blåsa". 

Nå. Det skulle ju då kunna rättfärdiga att väderkvarn heter just väderkvarn, som allstå enligt ordets härkomst skulle betyda typ vindkvarn likt engelskans windmill. Men om det krävs blåst för att väder skall uppstå, vad kallar man det då de dagar då det inte blåser ... har vi något slags ickeväder då? Ett slags oväder?
Men med oväder menar vi ju att det ruskar och blåser som mest ...  och det vore ju perfekt för att driva en väderkvarn, eller är det då egentligen en oväderkvarn ...?

Kommentarer
Postat av: Veronica

Du har för mycket tid över! :) Men som vanligt så drar jag på smilebanden när jag läser din blogg! Kram på dig!

2009-08-28 @ 21:54:05
Postat av: Erika

Jag tycker mycket om dina funderingar! =)Kram

2009-08-28 @ 22:14:45
URL: http://anjaerika.blogg.se/
Postat av: Annie

Tack! Och kul att ni tittar in här i bland! =)För mycket tid över ja, med två små barn tycker jag ändå att jag har gjort vad jag kan för att minska ner på den. Inte tillräckligt tydligen. Några hundar också kasnke...? =/ Kram kram!

2009-08-28 @ 22:24:43
URL: http://anniesauditorium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0