PROJEKT I VÄNTANS TIDER!

Se där ja. Mindre än 20 dagar kvar till det datum som knodden är beräknad att tita ut (förhoppningsvis inte bara titta ut, utan faktiskt sälla sig till oss andra som lever våra liv utanför de livmödrar som vi en gång vaggades i). Man vet ju inte hur lång väntan egentligen kommer att bli så det gäller ju att sysselsätta sig med lagom stora projekt som passar en växande och blivande tvåbarnsmor.

Ett av de små projekten jag då hade tänkt att dra igång var att pyssla ihop ett fotoalbum. Vi gjorde en stor och svulstig beställning på över 200 bilder för att jag skulle ha att göra. Men när jag väl börjar har jag svårt att sluta, så nu är albumet redan klart...  Vad ska jag ägna mig åt i stället?

Ett alternativt projekt som blåst in i bild är att hitta vägen fram till det perfekta istéet! Denna läskande dryck ligger mycket bra till hos mig för att bli sommarens uppfriskande dryckesinslag. Beställer man det ute på caféer och restauranger brukar det dessvärre serveras nåt så infernaliskt sött så att man går där i från som en raglande sockervadd. Så vill jag förstås inte ha det. Mit experimenterande har redan börjat och under de senaste dagarna har kylskåpet inrymt isté i små glas, stora glas, tillbringare och provrör. Än har jag långt kvar... Vilket te ska man använda sig av? Alternativa sötningsmedel? Citron? Bär? Kryddning? Hur koncentrerad ska basen vara? Frågorna hopar sig och bönar om att få röjas ur vägen en efter en.

Läskande njutning...

Och om det nu faller sig så att bebisen föredrar att komma till världen efter detta av barnmorskor uträknade datum... när även projekt isté avslutats och utvärderats. Vad händer då med den outtröttliga snurrande blogg-bebisen här till höger? Börjar den räkna minus på dagarna?  Eller bara POFF försvinner den? Eller byts bebisen ut mot en arg, gravid kvinna med horn, vars fötter svullnar lite mer för var dag som tickar fram på räkneverket? Det kanske återstår att se!

Annars ser jag mig nog som en ganska harmonisk havande, som njuter av sitt tillstånd och sprider idel värme och moderlighet trygghet omkring sig. Som synes stämmer min egen uppfattning väl överens med omivningens.



Ett litet personporträtt William stack till mig i ett ömt ögonblick när Ebba väntades

KOMPLETTERING!

Hittade förresten av en händelse en bild i dag, tagen under just gymnasietiden. Jag slänger in den här för attt komplettera mitt tidigare inlägg.

En del har ju förändrats, även om virrigheten i vissa stunder lever kvar...




Annie estet...



WILLIAMS GÄSTINLÄGG!

Det bördiga landskapet ligger väntande, grönskande, dignande. Utanför grindarna har jag precis laddat och osäkrat pistolen och placerat densamma i dess specialutformade hållare vilken har placerats strax till höger om den hand som drar snabbare än min egen skugga…
Jag noterar att personalen har observerat min närvaro och de tittar smått oroade på varandra. Även de kunder som befinner sig i området närmast entrégrindarna ser på mig och min vagn med en viss rädsla och samlar nervöst ihop sina barn och övriga anhöriga som skulle kunna komma i vägen för min framfart. Mina händer kramar hårt om vagnens styrstång och jag skrapar lite med skon mot golvet för att inspektera underlaget.
Skurat för ca 3,5 timme sedan, konstaterar jag.
Perfekta förhållanden.
Antalet åldringar som har hunnit in är också förhållandevis lågt. Nu är det rätt läge. Med fokus i blicken och kroppshållning som en ballroomdansare passerar jag grindarna vilka, som vanligt, öppnas lite för långsamt för mig och min iver.
När jag kommer över på andra sidan stannar jag till för ett ögonblick och min kropp drar ett djupt andetag, in genom näsan och ut genom munnen. Här är det en annan luft. En luft med kraft och mening.
-Konsumtion.

Att storhandla är för mig en helt fantastisk upplevelse. Innanför entrégrindarna fylls jag av ett lugn och de måsten och problem som har legat och klämt på mina nerver utanför, på parkeringen, är som bortblåsta när jag väl har kommit in till mitt Kaba, Maxi ICA Stormarknad.
Jag blippar in fem stora papperskassar, trots att jag är medveten om att en kundvagn bara rymmer fyra, och tar de första stegen i mitt två timmar långa yoga-pass.
Hylla upp och hylla ner, likt Viktor Rydbergs tomte som känner på alla låsen inventerar jag varje paket, burk och flaska för att se om det är så att vi skulle behöva köpa hem en sådan.

När jag sedan står vid utcheckningen med en vagn, överpackad upp till näsan på mig, och med den femte papperskassen desperat hängd på ena handtaget på sidan av vagnen känner jag mig som ett litet lyckligt barn. Att få packa in allt detta i kofferten på bilen, ge sig av hemåt och fylla upp kyl, frys och skafferi är en fantastiskt härlig känsla.
Nu har vi det bra.
Nu klarar vi oss länge.
Familjen.


William

GYMNASIAL FÖRRVIRRING!

Jag är något av en slarver. Alltså inte sådär lite charmigt förvirrad att jag kliar mig i mitt rufsiga hår och undrar lite förstrött vart jag la mina glasögon, för att förläget leende snart upptäcka att de sitter på huvudet. Nej, inte alls så. Nu har jag inte heller några glasögon så jag känner inte att jag riktigt fått rätt förutsättningar här i livet för att agera just så där charmigt tankspridd.

De flesta har väl i ärlighetens namn förlagt sina nycklar en eller annan gång, eller undrat vart man la plånboken, oftast för att snart komma på att man la den i den andra väskan den dagen. Tänk så nesligt... Men jag känner inte så mycket medlidande för denne gemene man. Ni har bara nosat på den tillvaro som en verkligt glömsk person tvingas leva i!

Saker som jag har förlagt under årens lopp är oräkneliga! Och senast i dag var det mitt bankkort och körkort som tycktes gått förlorade. De är nu upphittade igen. I en jackficka jag inte visste fanns. Men det har blivit bättre med åren!

Min mest intensiva period i det här avseendet måste helt klart ha varit min gymnasietid. Jag gick musiklinjen och var ett socialt yrväder som hade fullt upp med att prata, fika och tända rökelse för att dessutom klara av att ha koll på andra materiella ting än min tekopp. Nycklar och plånbok är inte ens värt att ta upp som exempel på försnillade saker, då det varit mer regel än undantag att de inte varit på sina rätta platser. Väldigt ofta satte jag upp lappar i musikhuset med de inledande orden: "Har någon sett min/mina..." Ett tag var det till och med så att jag inte behövde underteckna lapparna för folk visste redan vem det gällde. Förvånansvärt nog så har jag väldigt sällan förlorat något helt och fullt. Det mesta har faktiskt kommit tillbaka, och det fina med detta är att jag därför har utvecklat en ganska god tilltro till folks ärlighet.

Något som ytterligare spär på bilden av mig som en något yr gymnasist är det faktum att jag hade althorn som mitt andra instrument. Den enda som gjorde det valet... inte nog med det. Jag hade då trakterat detta instrument i inte mindre än sju år! Dessutom var jag rätt ordentligt usel på det. Men det var ju trevligt att spela med folk ,som man kunde prata med under repetitionerna.

Så kom den oundvikliga dagen då jag fakiskt tappade bort mitt althorn. Jag använde fult naturligt väskan som bord att lägga min fralla på. Jag åt upp frallan under skratt och snack och gick sedan därifrån. Utan väska. Utan althorn. Jag kan säga att det ger inte det seriösa intryck jag hade önskat att komma till sin individuella althornslektion och trevande börja förklara hur man tänkte sig att spela, utan instrument. Min och lärarens relation var väl inte idel gröna ängar från början (inte min och hornets heller faktiskt...), men från denna stund tappade han sitt sista lilla flämtande hopp för mig, och han gjorde det med en liten, knappt märkbar suck och något slocknade i hans blick som gick förlorat för alltid.



Althorn. Ett otroligt vackert instrument, i rätt händer...


En vecka senare upphittades hornet i ett skumt rum högst upp i skolans huvudbyggnad. Ingen vet hur det hamnat där. Jag slutade ta althornslektioner och började spela congas. I batikmönstrade tunikor.  



DET LILLA EXTRA?

Man har alltid ett val, som det brukar heta. Och så är det nog med det allra mesta, även om vi i bland väljer omedvetet eller upplever det som att vi faktiskt inte har några alternativ att välja på.

Val i det stora och i det lilla alltså. Några aktiva val som jag har gjort bara i dag är till exempel valet av räksallad framför pasta carbonara, studier på bibliotekets andra våning i stället för på första eller tredje, hämta dottern på förskolan framför att låta bli (ett mindre svårt val, men ändå ett val). Och så valde jag att göra det minsta möjliga  för att få godkänt på en skriftig examinationsuppgift framför att göra mittt bästa möjliga. Och det är just detta jag vill komma till. Valet mellan att göra det lätt för sig eller att göra det där lilla extra.

Jag har det höga nöjet att leva med en man som är antingen defekt eller bara ärligt intresserad av att göra det där extra. Inte minst när det rör sig om förtärbara ting. Jag tänker att vi kan baka några lussekatter, han tänker att varför inte göra en deg som räcker för att försörja oss med de saffransdoftande bullarna året om? (vi har fortfarande ett par påsar kvar i frysen)


Degen ÄR enorm, det är inte baraEbba som är liten...

Jag äter hamburgare med måttligt med sallad och tomat, han pysslar ihop ett berg av smaker och vevar ihop experimentella såser som slår smaklökarna i backen av förtjusning.


Borde ha ställt en tändsticka bredvid för att göra rättvisa åt höjden på denna skapelse...

Jag frågar om han möjligen skulle kunna tänka sig att göra nån slags kaka som tack till lärarlaget jag ingick i under min praktik. Han står förnöjt och pysslar, vevar, smakar, blandar och monterar ihop två bjässar till smörgåstårtor som han sedan dessutom balanserar på två plåtar till den aktuella skolan... samtidigt som han kör barnvagn.



Två mättande monster som gett mig gott rykte på skolan för all framtid.


Och han verkar faktiskt ha det mycket roligare...

HUR KÄNNS DET?

Undrar hur det känns att vara en liten ofödd bebis. Att vara en färdig liten människa, redo att födas och rustad för ett fortsatt liv utanför livmoderns dämpade värld, utan att veta att det ska komma nåt mer. Utan att veta att ljuden man lyssnat till så länge är ledtrådar om att man ska vidare. Till nåt helt annat.

På Tisdag får vi veta om den lilla pilten har fixerat sig i startläge, vilket barnmorskan tror att den ska ha gjort vid det här laget. Undrar hur det känns? Att ligga upp och ner i en vattenfylld boll och sitta fast med huvudet i en benskål? Själv får jag i det närmaste panik av tanken. Trots detta läge drabbas oräkneligt antal fixerade bebisar i skrivandets stund av hicka när den dricker lite för slarvigt! Är inte det lite konstigt...? Jag har lärt mig att hicka botas genom att man står på huvudet och dricker vatten. Ett av universums många mysterier...

I sitt lugna bo...

Och hur känns det att vara en liten ofödd bebis om det börjar att klia mitt på ryggen, precis på den där punkten som man inte kan komma åt att klia på själv? Navlesträngen kanske gled förbi och startade ett infernaliskt kliande nånstans strax under skuldrorna. Inte nog med att man har för korta armar för att nå, man sitter desutom ohjälpligt fast med huvudet och är helt och hållet omgiven av mjuka saker. Vad har man i det läget för nytta av att gnida ryggen mot en gosig moderkaka, en stunsig fosterhinna eller att tyngdlöst röra sig i ljummet vatten? Borde ju vara höjden av frustration... Akut kli under fötterna eller på ena skinkan måste ju vara en helt annan sak! Då skulle man ju i alla fall kunna leta upp ett schysst revben att gnida sig mot.

Hur känns det att leva i en ganska go tillvaro i nio månader? Man börjar få koll på hur livet funkar och man hittar i sin bubbla utan och innan och har stenkoll på vart allt sitter, hur saker och ting låter och känns. Man känner sig cool och ganska erfaren och lever livet helt enkelt. Men så plötsligt en dag förändras precis allt! Man pressas ut i ljus och kyla, tvingas fylla lungorna med luft för första gången och på några ögonblick förlora allt det som var världen och livet. Och så har folk mage att säga "välkommen till världen! Nu börjar livet!" Måste kännas väldigt svårt att ta till sig just då...

Undrar hur det känns att vara en ofödd liten bebis. Måste fråga henne, eller honom, när vi ses...

NAMNGIVNINGENS MAKT!

Ämnet "namn" har blivit hett för mig de senaste veckorna, och det tycks inte lämna min i bland överhettade hjärna.  I dag fick ämnet åter vatten på sin kvarn då jag nödgades sitta och stirra hålögt på allehanda kurslitteratur som jag plöjt de senaste åren. Litteraturen har varit av mycket skiftande kvalitet med lika varierande substans, som inom alla littteraturgenrer kan man tänka sig. Efter en stunds håglöst stirrande skingrade sig mina ögons dimslöjor och jag drabbades av en uppenbarelse.  Författarnamnen! Alla heter de ovanliga saker som Kuoppa, Morton, Igland, Dysthe och allt vad det kan vara. Den sistnämnda vill också "passa på att tacka Gunnhild Blåka som mycket entusiastiskt har delat mitt intresse för socikulturell teori." BLÅKA! I rest my case...

Det konstigaste hittills är dock Ann Ahlberg, vars bok vi faktiskt har läst och begrundat. Namnet för genast tankarna till en hög av små ringmuskler. Har paret Ahlberg döpt henne till Ann utan att alls reflektera över hur ne båda namnen kommer att låta tillsammans i tal? Eller ännu värre, har Ann själv tagit efternamnet i samband med giftermål och varit så förblindad av kärlek till karln att hon inte slagits av det uppenbara utan bara sett dessa namn som en romantisk sammanslagning, ett monument över deras osvikliga kärlek?

Nåväl. Kurslitteraturens författare tycks skilja sig från skönlitterära, där folk faktiskt kan heta Linda Olsson, Iris Johansson och John Lindqvist och ändå bli publicerade och till och med få se sina skrivna verk bli till film! Missförstå mig nu rätt, jag är oändligt tacksam över att det hittills inte föresvävat någon att göra spelfilm av böcker som "kommunalpolitik", "rapporter och uppsatser" eller "Lärandets grogrund". Min poäng är bara att det är skillnad på författarnamn och författarnamn. Vilket kommer först? Namnet eller intresset? Hade fru Blåka lika gärna kunnat skriva en barnbok som att bedriva forskning inom det sociokulturella?

Det här att namn och personlighet eller intressen följs åt gäller givetvis inte bara inom författarvärlden, det pågår överallt! En kille i skolår åtta vid namn Leif (de finns faktiskt) MÅSTE liksom klä sig i jeans som är lite för höga i midjan och som aldrig har hört talas om passform. Klart att denne Leif ska ha ett lättare synfel också men aldrig glömma att ta med sig papper och penna till lektionen. Slutar en killes namn på "y" eller "ie" så är det liksom givet att det är han som slår i skåpsdörrarna i korridorerna och sitter längst bak i klassrummet, likväl som att Lisa är en schysst tjej med lagom många vänner att umgås med på rasterna.

Ni förstår ju själva vilka våndor sånt här grubblande kan leda till när det slagit rot i en hormonstinn, trött, smått vattenfylld och långsamt svällande kvinna som tillsammans med sin make spånar namn åt det nya lilla barn som snart skall födas. En student som förväntas fokusera på lärandeteorier sitter nu ohjälpligt fast i namnträsket och sjunker som i kvicksand bland övermäktiga känslor kring den makt vi tilldelats över våra barns levnadsöden genom vår till synes enkla roll som namngivande föräldrar. Det är för stort! Alldeles för stort!

(Nåja, även jag kan inse att fostran, personlighet och aktiva val kan spela en viss roll i det hela också... Och kanske att kurslitteraturens författarnamn är lite konstiga för att de oftast inte är svenska... MEN ÄNDÅ!)

MOR ROR OCH FAR ÄR RAR!

Den här bilden hittade vi i en läsebok från 50-talet för småskolans barn, och man kan väl konstatera att det har hänt en del inom utbildning och läromedel trots allt. Det är ändå inte så länge sen det kunde se ut så här:



EBBA 2 ÅR!

Som sagt... det där med saker och händelser som är så mysiga i huvudet och bjuder på bilder präglade av harmoni, familjelycka och kvillrande skratt kan sannerligen slå i golvet med ett brak i bland. Detta är en sådan dag. Detta är Ebbas 2-års dag.

När William hade lagt tösen för natten i går kväll, avlossades ett lågmält startskott för pyssel och hemlighetsmakeri. På snabba, lätta fötter tassade vi runt i köket och slog in paket i glada presentpapper, krusade presentsnören, plockade ner det gömda staffliet från vindsförrådet, blåste upp ballonger, tog fram sverigeflaggan, knipsade av en blomma och satte den i vatten och riggade hennes matplats för ett födelsedagsfirande av rang och gemyt.



Lite förberedelser inför den stora dagen...

Hon vaknade som vanligt strax efter sju i morse. I vanliga fall brukar hon ta med sig sin dockvagn och sitt flygplan och gå in till oss när hon vaknat, men i dag låg hon kvar tills William kom och hämtade henne. När hon såg ballongerna som var upphängda i köket blev hon tvärarg över att det var så fina ballonger och så satt de FASTKNUTNA! Utom räckhåll dessutom! Vi gick från sömndruckna till chockvakna och försökte påvisa att vi även låtit några ballonger ligga på golvet för att möjliggöra fri lek. Det gick inte alls hem. Tårarna sprutade på det stackars födelsedagsbarnet, som på en ledsen Lille Skutt på repeat. När hon sen fick se paketet blev hon fullkomligt otröstlig. Vi öppnade paketet (som innehöll vattenfärger) åt henne och William uppvisade oanade mått av tålamod och faderlig pedagogik när han gjorde allt som stod i mänsklig makt för att vända det hela till något positivt. Han stod vid staffliet där ett stort papper satt uppspänt förberett och klart, och målade blå cirklar med svetten rinnande nedför ryggen under sina egna glada tillrop medan Ebba låg ilsken och gråtandes på golvet. Då hade vi inte ens börjat med "ja, må hon leva..."

Som tur är så är man ju alldeles nerlusad av kärlek till denna lilla 2-åring oavsett vad hon tar sig till. Ett visst mått av besvikelse infinner sig ändå nånstans då man på nåt sätt är itutad att födelsedagar per automatik är roliga dagar.

Efter middagsluren var det dock idel glädje! Sömn kan göra underverk! Framåt eftermiddagen kom Ebbas farmor och farmors Lasse på besök och då var det full fart. De hade med sig en födelsedagspresent och den här gången var det som synes en positiv upplevelse och inte något att uppfatta som hotfullt och hemskt! Men det är klart, den här gången störde det ju inga morgonrutiner...


GRATTIS på födelsedagen, vårt älskade lilla barn!!

PÅ BEGÄRAN!



Det klart bästa inköpet på vår shoppingresa var dushflaskan, enligt Ebba!




Ebba med sin storkusin och idol som var i stan på besök nu i helgen!

TUR OCH RETUR (OCH SÅ LITE OM VÄGVERKET)!

Så. Då liger alltså resan bakom oss. Ullared tur och retur. Och jag skriver nu det avslutande inläggget i denna Gekås-trilogi som det faktiskt har blivit. Denna mycket enkla lilla tripp har på något vis tagit oanade proportioner och fått oförskämt stort utrymme i detta lilla forum. MEN nu har jag ju satt den metaforiska båten i sjön och ämnar såklart ro den i hamn. Skamligt vore det annars!



Tveksamma registreringsplåtar


Färden neråt landet gick tryggt och säkert, i ett för dagen lånat fordon. Men frågan väcktes om det här med registreringsskyltar... Vägverket tillåter ju som bekant inte vilka bokstavskombinationer som helst pryda vårt lands bilar. I ett nummer av den ganska nördiga tidningen "Språk" (som undertecknad prenumererar på) listar de upp alla 148 anstötliga bokstavskombinationer som aldrig lär få se motorvägarnas ljus. LSD, KUK och FAN är kombinationer som känns ganska självklara som exempel på detta. Det sitter alltså några handläggare på vägverkets trafikregister och granskar alla nya plåtar. Det som avgör vilka som godkänns och inte är något så subjektivt som vad de "bedömer kunna väcka anstöt". HKH (Hans Kungliga Höghet) är också svartlistad. Förmodligen alltså för att självaste kungabattingen skulle bli stött av at nån ANNAN som inte ens ÄR kung, kör runt i sin lilla opel med just den sammansättningen av bokstäver på sin blygsamma front.

Hur som helst så hade jag just läst detta, när en bil susar förbi oss med versalerna PMS stoltserande på nummerplåten... Nu såg jag ju dessvärre inte vem föraren var, men jag kan tänka mig att det skulle kunna väcka lite anstöt oavsett om det var en folkrace-kille på 18 bast, en kvinna i 50-årsåldern eller en liten man i mäklarbranchen som skulle framföra ett fordon som var märkt på detta vis. Vem vet hur många PMS-bilar som rullar ute på våra vägar vet jag inte, men det skulle vara intressant att prata med deras ägare.

Hmm... Jag skulle egentligen skriva om skillnaden mellan veteranerna och noviserna på Gekås shoppingcenter. Men så blev det visst inte. Kort bara kan man konstatera att kvinnogängen som äter medhavd lunch i bilen på parkeringen, metodiskt går genom bygget utan att missa minsta lilla hyllrad, kommer till kassan med två överlastade kundvagnar fulla med kläder och hygienartiklar till barn, make och granne, de vet hur det ska gå till! Noviserna däremot avslöjar sig omedelbart genom att de har med sig sina barn, har jackorna med sig in i butiken och kommer till kassan med stress i blick och endast halva vagnen fylld...

SKÅPMAT!

Satt och kikade igenom gammal skåpmat och fann att det här med Ullared tydligen är något stort i mitt liv, som behövt bearbetas på allehanda sätt även tidigare:


Med sikte på Ullared
Den erfarna pensionären och tillika f.d militären (1225 Jansson), hade sedan November förra året blivit medlem I pensionärsklubben "Krämpan", och samtidigt beslutat sig för att han skulle organisera en resa till kommersens högborg för samtliga medlemmar. Den första söndagen i april kommande vår skulle det ske. Han skulle organisera den största och mest minnesvärda resa till Ullared som världen skådat! Han skulle gå till historien som den mest uppskattade och ordningsamme medlemmen i klubben, och damerna skulle dåna för hans pondus och väldiga förmåga.

Jansson hade för all del flera personlighetsdrag, men det var dock ett som överglänste de andra: hans förkärlek för ordning och kompromisslös struktur. Med denna kunskap om hans person är det inte svårt att ana den katastrof som uppstod när han på avresedagen blev informerad om att pensionärsklubben hade gjort det enda spontana sedan nakenbadet midsommaren 1974, och nu arrangerat en dag av maratonbingo och speed-dating på hotellet i stan! Plötsligt blev det svårt att andas och väggarna rusade emot honom där han stod framför anslagstavlan och lät ögonen om och om igen stressa över texten. Världen rämnade och blev ömsom kall, ömsom varm. Ett oanat hot hade dykt upp, och nu väntade ett slag han befarade att han skulle förlora. Man bör veta att tempot på dessa pensionärer efter ett erbjudande om bingo och lite kuckelimuck, är att jämföra med Paris Hilton på speed I en Gucci-butik! Mycket riktigt verkade gikt och reumatism som bortblåst hos hans pensionärskollegor när de fått nys om detta stundande evenemang, och namnunderskrifter ströks från Janssons anmälningslista och fylldes på på den konkurrerande i ett rasande tempo. Hade scenen varit tecknad så hade dammmolnen just lagt sig när han stod där ensam kvar med ett samlat och tillkämpat ansiktsuttryck och stred I sitt inre.

"Men banne mig om jag ska låta mitt rykte och min status falla p.g.a Ivar 30, trea, nolla och en dejtingrunda! Avvik aldrig från en plan! Tro på dig själv, Jansson!" Sagt och gjort! Han skulle ICKE ändra sina planer! Han hade ju beställt bullar, frallor, kaffe och småkakor från Bengtssons Bageri som skulle hämtas, bussen var bokad och kissepaus på shell var inplanerad och allt skulle bli som det hade sagts dem. Det skulle han bli man för! Han stegade iväg med en kampsång ringande bakom det höga hårfästet och med stoltheten bultande i hjärtat.

Det var nu dags för bussen att avgå från krämpans lokaler, och situationen såg nu annorlunda ut.. Bredvid honom på trottoaren stod Asta och Aron. Och ingen mer. Asta var blind och hade därför inte sett anslaget om bingo och flirt, och Jansson hade varit noga med att inte heller upplysa henne om detta. Aron stod vänd åt fel hall och ropade efter sin hamster som varit död sedan han som barn låtit den delta I ett forsök angående hur många gånger en hamster kan springa fram och tillbaka på en motorväg utan att dö, om den sprang på ett övergångsställe jämfört med om den inte gjorde det. Han hann en och en halv gång.. PÅ övergångsställe. Det andra problemet var att busschauffören vägrade köra en så liten grupp, och så hade han visst fått ett sista-minuten-erbjudande om att vara bingo-utropare på nåt hotell inne i stan.. Men skam den som ger sig, och Jansson hade handlingskraftigt nog i balanserat ursinne lånat sin gamla mammas gamla bil av okänt märke och ämnade nu själv köra den märkliga trion mot sitt mål. Fika för 60 personer fick de med envishet dock med sig i bagaget, det gick inte att avbeställa så snart inpå leverans, och förresten så skulle det få Jansson att framstå som ambivalent om han nu bara ville ha till tre, och det var en risk han inte tänkte ta.

Två minuter efter utsatt tid vred Jansson om startnyckeln och med Asta och Aron I baksätet, styrde han ut mot första anhalten: Rastplatsen.

LISTANS MAGI!


Lista! Ack, så skön du är!


Listor, listor, listor! Är det inte ett alldeles oöverträffat sätt att lösas från all ångest och våra hjärtans skri i världen?

Själv gör jag listor över vad det vara månde! Inför olika livsavgörande val skriver jag "plus och minus"-listor för att nyktert seende kunna väga sidorna mot varandra. Min almanackas dagar fylls oftast av små färgglada "att göra"-listor, där varje punkt följs av en liten ruta i marginalen som jag kan bocka i när det nedtecknade blivit utfört. Inget projekt är för litet för att behöva planeringslistor över vad som behöver göras, och följdaktligen krävs det såklart även fördelningslistor, så att det blir tydligt vem som ska göra vad och när. så där håller det på. Listor över kurser jag harkvar att läsa, över tänkbara bebisnamn, över saker jag ska packa till BB-väskan, över saker jag önskar mig och så vidare och så vidare.

I skrivandets stund sitter en lista på kylskåpet över saker som fortfarande väntar på att bli uppskruvade i lägenheten, den ersatte en lista över motsatsord som inte finns, som länge hängde där. Exempel på såna där motsatsord kunde vara "tymplig" i motsats till otymplig eller "betalbar" i motsats till obetalbar (i fråga om en upplevelse). Jag skriver detta för att tydligt påvisa att listorna alltså fullständigt kan sakna användningsområde. De har ett slags egenvärde helt enkelt, och känslan de leder till är: TILLFREDSSTÄLLELSE! Tillfredsställelse, mina vänner!

Hur som helst! Nu har det blivit bestämt att vi i nästa vecka ska ta en tur till kommersens paradis, eller Gehenna om man så önskar. Ullared. Min inställning till denna plats på jorden är mycket tveeggad. Men utan att gå in på det närmare så är det på det viset att listandet redan har börjat. Så snart beslutet om resan var fattat, letade min högra hand upp en penna och ett block och började nedteckna allehanda prylar den menade att vi skulle kunna hålla utkik efter när vi nu ändå skulle dit. Den arbetade mycket effektivt, och när jag blickade ner på pappret en stund senare såg jag att ännu en välorganiserad, och inte alls så pjåkig lista var skapad. Ett litet helande alster i all sin skenbara enkelhet.

Det var där han gick bet, vår käre Lagerkvist. Han upptäckte aldrig listans kramplösande effekt som väg till lycka och harmoni!

NY ELLER FÄRSK?


Grillkvällarna kommer snart att dugga tätt och midsommarafton närmar sig. Det påverkar mig genom att ett svårt och obändigt sug drabbar mig. Suget efter färskpotatis!! Eller som smålänningar hävdaratt alla stockholmare felaktigt  säger, nypotatis. Oh, dessa härligheter och njutningar som komma skall! Men vad tusan heter det egentligen?


Godingar!

Det är ju alltså skördens första potatisar man syftar på. Och det är ju nya potatisar, så för den sakens skull kan man ju tänka sig att ge 08:orna rätt. Men å andra sidan så är ju alla potatisar nya i ett avseende. De har ju inte funnits innan. Jag inser ju naturligtviss att detta resonemang rör upp känslor och leder oss alla in på svåra religiösa och existentiella frågor. När börjar potatisens liv? Har de funnits hela tiden, men väntat på det rätta tillfället att uppenbara sig för oss på jorden i fysisk gestalt? Har människan överhuvudtaget rätt att dra dem ur den goda myllan innan de är fullgångna? Värderar vi dessa klimpar kolhydrater olika beroende på ålder? Hur långt är vi beredda att gå för att de ska vara unga och vackra med lena och skira skal?

Problemet med gränsdragningarna uppstår även med benämningen färskpotatis som utgångspunkt. När upphör den lilla knölen att räknas som färsk? När övergår den till att vara "bara" potatis? Och varför?

Och hur ser vi på andra jordiga grödor? Morötterna till exempel? De första orangefärgade späda rötterna som vi drar ur jorden benämner vi som primörer.  Vi skulle egentligen lika gärna kunna kalla dessa för färskmorot, nymorot, eller bara annan morot. Eller så skulle vi kunna vända på det och kalla även den första potatisen för primörer. Prim betyder väl ändå just "första". Min tanke är att en viss typ av konsekvens kanske vore önskvärt...om inte annat så för en något bättre värld och ett lite mer jämlikt rotfruktssamhälle.




SKRATTA ÅT APAN!




- Titta på den skojiga apan!
Det är ju roligt, sa jag till dig!


För att få sitt barns bild publicerad uti denna stads tidning på barnets självaste födelsedag, ska man pallra sig iväg till det lilla kontoret på hörnet kapellgatan/skolgatan, och fotografera pallevanten minst en vecka innan dagen D. Välinformerade som vi var begav vi oss därför dit i går, nio dagar innan förestående födelsedag. Mycket välartat beteende från vår sida om jag får säga det själv. Liksom varken precis på gränsen (sju dagar innan), eller i alldeles för god tid (14 dagar innan), utan precis lagom för att framstå som så där avslappnade och coola föräldrar, men ändå pålitliga och rutinerade.

Så kom vi då in i den lilla fotostudion och hälsar på den arma fotografen som sitter där under närmare tre timmar varje dag för att fotografera barn i åldrarna knappt mätbart till tolv år, eller vad det kan vara. Hennes främsta uppgift är givetvis att ta bilder på den lilla personen, men också att göra allt som står i sin makt för att få densamma att fyra av ett litet leende. 

Nu var den blivande jubilaren inte helt upplagd för att knata in i studion, hoppa upp på träbanken och helt sonika börja le mot kvinnan som sitter två meter bort och vars ansikte är halvt dolt bakom kameran. Fullt förståeligt. Fotografen började omgående dra igenom sin repertoar av knasigheter som det på nåt sätt förväntas att alla barn ska tycka är skäl till att skratta och le. Hon gjorde ett pruttljud med munnen, pratade jollrigt bebisspråk och frågade vad kissen kunde tänkas heta, lekte tittut lite krampaktigt och körde hela registret. Paradnumret tycktes vara att studsa en liten tanig apa upp och ner i ett gummiband:
- Titta på den skojiga apan!
Allt detta medan vår dotter tittade på henne som om hon vore helt slut i huvudet. Hon tittade på sina föräldrar med en frågande blick för att få svar på vad i hela fridens namn hon höll på med.

En svettpärla föll från fotografens ögonbryn och hon bad oss att ställa oss bakom henne och "göra nåt roligt" för att få tösen att skratta. Prestationsångesten drabbade mig som en fallen fura i skallen. Och varför måste alla barn se s vansinnigt glada ut på bilderna? Kan de inte få se lite eftertänksamma och djupa ut? Om det nu är så de känner sig för stunden?

Vi gav oss inte in i kampen om leendet med någon större entusiasm, utan lät fotografen klara sig själv. Jag kände stor empati, och faktiskt även en viss stolthet över dottern som visade upp en viss reservation för galenskapen hon fick bevittna. Om jag skulle bli satt på en bänk, med en vilt främmande människa framför mig skulle det krävas ganska mycket för att den skulle få mig att brista ut i ett spontant skratt. Det bästa hade varit att bara be mig le...

När vi lämnat studion och stod utanför, hörde vi kvinnan vara igång med sitt nästa offer. Det slentrianmässiga pruttljudet och så kom det:
-Titta på den skojiga apan!

Arma barn...

KLASSFOTO?



"Tindras napp!"

Det har varit en helg med lite baluns och en massa tårta! Jag, min mor och min svärmor har fyllt år under veckan som gått, och i går hade vi nån form av inflyttningslunchmiddagsfikabjudning i vårt lilla hemman för att fira att vi äntligen är klara med lägenheten. Alla skäl till sociala sammandrabbningar är bra, och dessa inte mindre än fyra festliga händelser genereade både blommor, paket och då även tårtor. Det fina är att det blev en bit över att nalla i sig till frukost i morse också!

Dagen i dag har varit en dag av lugn och den avrundades med en liten tur till mataffären. Vi kryssade in genom dörrarna, och pinnade målinriktat genom kommersens korridorer. Efter svåra beslut kring bröd- och mejeri, tog vi sikte på kassorna som tornade upp sig i horisonten. Just innan kassa 5 tornar nånting annat upp sig. Napphyllan. En hylla med ungefär en miljard sjutusen nappar i olika färger, former, material, glow in the dark-effekter, design-editions och allt vad det är. Ebba blev alldeles till sig! Inte för att hon gick igång på att det just var en massa nappar, utan för att hon såg nåt helt annat. Hon såg sina förskolekompisar. Klart som korvspad och utan minsta tvekan utbrast hon, ivrigt pekande på en vedervärdig latexnapp med hypnotiskt mönster i rosa och orange:
-Tindras napp!
Sen var det bara att fortsätta. Som att titta i en skolkatalog. Vilken napp man än pekade på så kom det ett namn och ansiktet sken upp:
- Rasmus! Lian! Thea!

En slags återträff i mataffären helt enkelt. Verkade onekligen mycket trevligt.

Svårt att hitta nåt motsvarande som jag skulle kunna koppla till alla mina kursare...

P.s Namnen är fingerade och alla eventuella likheter med verkliga barn är slumpmässiga. Jag ber också om ursäkt för om mitt inlägg kan tolkas som nedsättande mot materialet latex.  Inga djur kom till skada under skrivandet. D.s

UPPSTUDSIG TEKNIK

Min dator tigger om stryk!



(Och ja, jag har behövt fråga om vartenda teknikord i nedanstående text. Och nej, mina datorkunskaper sträcker sig egentligen inte längre än att jag vet att shift-tangenten heter just shift-tangent.)

För att nämna några saker:

* Den blir fullkomligt görsketavarm när den har stått på cirka 40 minuter, så pass att man faktiskt kan bränna sig på klickprylarna om man inte är försiktig.

* Den har en fullständigt usel wlan-mottagning som gör att den skulle kunna stå PÅ routern utan att hitta minsta lilla nätverksantydan. Detta är framför allt osmidigt när man vill sitta i skolan och plugga, då man måste jaga upp en liten teknikpelare att trycka in en nätverkskabel i. Det finns typ fyra sådana på hela skolan med tillhörande bibliotek. Mycket osmidigt! (Men å andra sidan finns det bara en student som behöver använda en sån kabel för att komma åt nätverket, så konkurrensen är ju inte så stor…)

* Den surrar och brusar! Mycket! När man suttit och skrivit på sitt lilla paper, sin uppsats, sin analys eller vad det nu vara må, i en timme ungefär, så är hjärnan en tung boll av brus och man blir trött som en tok. Ett mycket påfrestande ljud från en fläkt som dessutom är oduglig på att hålla värmen borta.

* Den har drabbats av klåfingrigt barn och har nu ett par tangenter som för all framtid kommer att vara opålitliga. En av dem är shift-tangenten som man måste ill-trycka på för att den ska funka hyfsat efter några försök. Med jämna mellanrum måste man även pilla bort tangenten och rätta till en liten metall-moj, sedan trycka fast eländet igen. Då fungerar den felfritt under de närmsta tio knapptryckningarna ungefär. Så nu vet ni hur mycket jobb det ligger bakom varje versal eller skiljetecken på den här lilla sidan!

Nu hade jag ju tänkt mig att göra slag i saken och köpa en ny dator till mig själv i födelsedagspresent eller bara som present rent allmänt. Jag hade tittat över mina behov av vad jag sökte efter och valt ut några lämpliga kandidater. MEN så begåvades vår brevlåda med en knippe kostsamma inbetalningskort från CSN som brutalt meddelar att jag skall punga ut med en hyfsat stor summa pengar vid ett flertal tillfällen. Både nyss, nu, snart och sen, och ytterligare nån gång däremellan. Så då brann ju datorn inne. En omständighet som nu alltså har gett förnyad kraft åt mina tidigare undertryckta aggressioner mot denna flitigt använda teknikpryl.

Ett inte särskilt allvarligt problem, utan mer som ett småstörande moment i vardagen. Lite som nyklippt hår på en svettig rygg... om det är ens egen rygg alltså...

ROSTBIFF OCH HJÄRNAN PÅ SPARLÅGA



Jag vet inte, men på något sätt så har min kropp och tillhörande hjärna börjat trappa ner litegrand. Jag har mina misstankar om att det beror både på förestående förlossning och terminsslut. Som att jag går ner lite för landning samtidigt som jag laddar för nästa fas. Just nu är det tydligen bebisrum, familj och vila som breder ut sig över hjärnan. Om man observerar mig under en kortare tid kan man tydligt se tecken på att denna process verkligen äger rum.

För att ta gårdagen som exempel. Till jubilarens ära smyckades frukostbordet denna morgon av en mängd godsaker, men inte minst av det lyxiga pålägget rostbiff! Då det även fanns en hel del annat att avnjuta så gick det inte åt mer än två-tre skivor av den åtråvärda ko-battingen. Men den som spar han har, som man brukar säga. Efter avslutad måltid dukade vi av och jag rullade nogsamt ihop den lilla plastförpackningen med rostbiff, torkade av bordet, plockade in maten på sina avsedda platser, gick och sminkade mig och trampade i väg till förskola och skola.

När jag kom hem sex timmar senare och möter min blick i spegeln ser jag att jag bara har sminkat halva ögonen, vilket gör att man förvisso ser vart ögat börjar, men liksom blir osäker på vart det slutar... Sen ska det vankas lite mellanmålsmacka med rostbiff och tomat. Jag travar ut i köket och sliter lystet upp kylskåpsdörren. På jakt. Jag sträcker ut handen mot den plats där jag har lagt det värdefulla lilla paketet, och blir bestört! Det ligger inte där! Jag rafsar vidare på hyllor och i lådor, men hittar den ingenstans!! Surt dunsar jag ner på en stol med en torr skorpa i näven. Få besvikelser här i livet är så allvarliga som när man ställt in sig på att få avnjuta en viss sorts mat OCH SÅ BLIR MAN SNUVAD PÅ KONFEKTEN OCH TVINGAS TÄNKA OM! Hur som helst... jag har bearbetat allt det där nu...

Ytterligare några timmar senare kommer min gode man och make hem. Efter att ha tillbringat en stund ute i köket kommer han ut i vardagsrummet och undrar stillsamt varför jag har valt att förvara rostbiffen i sophinken bland blöjorna...?


FÖDELSEDAG!

Hipp, hipp hurra och tada!!! Må glitter och glamour bliva dagens signum! Undertecknad fyller 29 år denna högst märkvärdiga dag! Tjugonio minsann! Hedervärt, om jag får säga det själv!

Dagen började bra med en väldigt bra natt full av sömn och välvilligt inställda fogar, och fortsatte med en riktigt god morgon vilket bilderna kan skvallra lite om.

Till detta kan man lägga den fina present jag fick av min gode man. En loge!! eller ja, i skrift kräver det visst sitt förtydligande ser jag. Alltså, jag har inte fått en del av en bondgård att förvara allt mitt skördade hö på, utan mer ett ställe att göra mig i ordning på som liknar en teaterloge... Eller egentligen, inte en loge, utan en sån spegel och sminkhörna som brukar finnas i teaterloger. En spegel inramad av runda glödlampor. Gärna smyckad med gulnade tidningsurklipp från den tiden folk visste vem hon var. Den nu åldrande primadonnan sitter framför spegeln och minns sina glansdagar medans hon möter sin ungdom i reflektionens rynkiga ansikte. Över stolen hänger en livlös boa. Den har tappat några fjädrar som vilset och förstrött dansar över golvet när hon går förbi. I huvudet dansar och sjunger hon sitt paradnummer och tänker på allt som kunde ha blivit, som kunde ha förändrat allt.

Eller så är det bara en spegel helt enkelt!  Äh, jag lägger upp en bild när det är monterat och klart. Fint som snus blir det i alla fall. Sanna mina ord!


Tända ljus och jordgubbar på ett fat... Mmm...

Frukost! =)


Födelsedagsfrukost med färskt bröd och bakelse...

I afton har William föreställning med krogshowen och jag och min ömma moder ska hänga upp lite nya gardiner i bebisrummet. I går hängav vi oss nämligen åt seriös gardintygsshopping. Efter många om och men fick vi till det som vi ville och hon ilade hem och sydde som en liten iller, så nu är de redo att hängas upp!

Fröjd och salut!
 




BARNDOMENS ÄNDELSE

Det är lite märkligt ändå. När det handlar om saker eller företeelser i små barns tillvaro tycks det finnas en stor förkärlek för användandet av ändelsen "-is".
För att ge några exempel:

Förskola: dagis (borde ju rimligtvis i alla fall vara "föris" då det trots allt hetat förskola i femton år nu, men det är en annan historia)
Öppna förskolan: öppnis (fullkomligt vedervärdigt ord)
Smakportion: smakis
Mellanmål: mellis
Förskoleklass: lekis
Tandläkare: tandis

En del marinerar verkligen sitt vokabulär i detta lilla språkliga fenomen och låter vart och vartannat ord låna denna nedrans ändelse, gärna kryddad med en tillgjort barnslig röst, som om det skulle vara lättare för ett barn att förstå en vuxen som med obegriplgt uttal använder ord som inte finns. Till exempel så blir hund blir lätt till "vovvis" och mamma till "mammis". (För att inte tala om annat konstigt som vuxna anser är ord speciellt utformade för barn. Ett barn kan tydligen inte sova. Det "nanar". Barnet använder heller inte napp, utan "tutte". För vems skull finns de här orden till egentligen?)

Det kan väl ändå betraktas som ganska harmlöst att vi i all välmening lägger till "-is" för att mysa till orden som våra små barn möts av under livets första era. Som att vi liksom vill bädda in dem lite i verbala bolster och ge en mjukstart för att verkligen välkomna och göra fint. Ett ganska hedervärt uppsåt alltså.

Men när tycker vi då att det ska vara slut med den språkliga smekmånaden? För hur det än är så studerar jag på högskolan och inte på "högis", och fikar i cafeterian i stället för att ätis mellis i ett kuddisrummis. Någonstans på vägen upphör alltså småbarnstidens mjuka "-is" och den brutala verkligheten träder in. När händer detta?

När det gäller våra barns utbildning tycks vuxenvärlden i alla fall ha tagit ställning. Efter "dagis" och "lekis" börjar sjuåringarna trots allt "ettan", eller "skolan", och inget annat....

STRÄVSAMMA SPRÅKSTUDENTERS SKRÄCKFYLLDA SCENARIO!

Studenterna Satte Sig Stelt, Som Steriliserade Sillar. Sofia Samlade Styrka Som Sällan Skådats Samtidigt Som Sebastians Sporadiska Spyende Spridde Sig Som Smitta. Sara Slet Sönder Sina Stackars Strumpors Sviktande Sömmar, Stolar Skrapade Stressat. Samtliga Svalde Sitt Slemmiga, Sega Saliv. Strävsamma SpråkStudenters Skräckfyllda Scenario Stundade: SEMINARIUM.

Snart Så Startade Samtalet. Sammanfattningar Slaktades, Stycken Ströks, Sidospår Stoppades. Svettiga Studenters Synapser Slirade Sannolikt Som Slipprig Såpa. Skulle Solens Strålar Slockna? Skulle Sällsamma Stunder Såsmåningom Saknas? Skulle Sinnen Som Spirat Sedermera Strypas? Skolans Stora Sal Syntes Skrämmande...

Sekunderna Stod Slutligen Som Segrare. SpråkStudenternas Slitsamma Seminarium Slutade!! Sagans Soliga Slut Strålade Som Satan! Sofia Skrek Samt Saluterade Simultant, Så Silikonet Studsade, Sebastian Sprutade Silvriga Serpentiner! (Saras Sydde Småleende Samman Sina Strumpor) Skrattten Spred Sig Snart Som Såningsmannens Säd!
Sannolikt Skulle Sebastians Spyor Stelna!
Sannolikt Skulle Sötmans Smaker Stunda!

Som Synes Saknar Sagan Slut. Samt Sensmoral... =/

RSS 2.0